Łączna liczba wyświetleń

sobota, 15 marca 2014

Budyniowiec z jabłkami

Składniki:
  • 120 g cukru pudru
  • 450 g mąki
  • kostka palmy
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 60 dag obranych jabłek
Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, jajko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Połowę ciasta schłodź w lodówce, a drugą wylep wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę.
Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru.
Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż na wylepionym cieście, potem zalej budyniem. Na wierzchu rozłóż resztę ciasta. Piecz około 45 minut.


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

1 komentarz:

  1. Piękny budyniowiec. Wygląda bardzo apetycznie.
    Dziękuje za udział w akcji, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń