- 120 g cukru pudru
- 450 g mąki
- kostka palmy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 60 dag obranych jabłek
Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, jajko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Połowę ciasta schłodź w lodówce, a drugą wylep wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę.
Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru.
Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż na wylepionym cieście, potem zalej budyniem. Na wierzchu rozłóż resztę ciasta. Piecz około 45 minut.
Piękny budyniowiec. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w akcji, pozdrawiam serdecznie.