Łączna liczba wyświetleń

środa, 6 kwietnia 2016

Ciasto jamajka

Ciasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem. Polecam.


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz na spód:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • cukier do smaku
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego
Dodatkowo:
  • 7-8 średnich bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
Masa straciatella:
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g posypki czekoladowej
  • 2 śmietan fix
Poncz na wierzchni blat:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • cukier do smaku
Masa mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • posypka czekoladowa lub tarta czekolada

   Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem dodać cukier i miksować około 2 minuty na najwyższych obrotach. Potem dodajemy żółtka i krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, tak do suchego patyczka. Biszkopt studzimy około 20 minut w uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy blat. Studzimy i przecinamy na dwa blaty.
    Poncz do spodniego blatu: wodę zmieszać z sokiem z cytryny, posłodzić wg uznania.
   Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układamy spodni blat biszkoptu i nasączamy ponczem cytrynowym. Następnie smarujemy dżemem.
  W większej miseczce rozpuszczamy galaretki w litrze gorącej wody. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Gdy widzimy,że galaretka zaczyna tężeć, obieramy banany, przecinamy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. Smarujemy sokiem z cytryny - by nie ściemniały. Gdy galaretka będzie już dość gęsta, przekładamy ją na banany, potem wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. 
   Gdy galaretka zastygnie, wtedy robimy masę straciatella. Kremówkę ubijamy razem z cukrem i śmietan fixem.  Dodajemy posypkę czekoladową i dokładnie mieszamy. Wykładamy na galaretkę. Przykrywamy wierzchnim biszkoptem. Nasączamy drugą porcją ponczu i wkładamy na około godzinę do lodówki. 
  Po tym czasie serek mascarpone miksujemy razem z kremówką na najwyższych obrotach, potem dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy czekoladową posypką.      
Chłodzimy w lodówce. 

6 komentarzy:

  1. ciacho wyszło cudnie ! Cieszę się bardzo, że smakowało, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny przepis więc oczywiście że smakowało

      Usuń
  2. często robię to ciasto, jest ulubieńcem w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, jest bardzo efektowne :-)

    OdpowiedzUsuń