Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Sernik na zimno z czereśniami

Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto z czereśniami i jogurtem truskawkowym. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu panuje Owocowe szaleństwo.


Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 900 ml jogurtu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
Wierzch:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • czereśnie
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Potem dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem. Wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Czereśnie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na masie truskawkowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

W akcji razem ze mną brali udział:

6 komentarzy: