Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 marca 2012

Drożdżowe jednołyżkowce

Placuszki pasują na deser lub kolację.



Składniki:

  • 30 g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • szklanka mąki + 3 łyżki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Drożdże zmieszaj z mlekiem i dodaj je do mąki, cukru, jajka i soli. Wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw, aby trochę podrosło. Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki, potem dodaj do ciasta i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Smaż na oleju kładąc po jednej łyżce na rumiano z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

1 komentarz: