Łączna liczba wyświetleń

piątek, 24 maja 2013

Krokiety z jajkami i pieczarkami

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
Farsz:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta połączyć. Ciasto powinno mieć konsystęcję gęstej śmietany (w razie czego można dodać mleka lub mąki). Odstawić na 20 minut. Potem usmażyć naleśniki- mi wyszło 15 sztuk. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pieczarkami podsmażyć na maśle. W czasie duszenia posolić i dusić, aż płyn odpruje. Jajka pokroić w kostkę, natkę posiekać. Połączyć z ostudzonym farszem i doprawić. Na usmażonych naleśnikach kłaść porcję farszu i zwijać w krokiety. W głębokich talerzach wysypać bułkę tartą i roztrzepane jajka. Krokiety maczać najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na patelni. Podawać z czerwonym barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz