Łączna liczba wyświetleń

sobota, 11 maja 2013

Świderki z kotlecikami w sosie

Moje kolejne danie z pysznym makaronem Międzybrodzkim. Tym razem świderki. Powiem, że są pyszne i większe od tych co jadałam do tej pory i to jest ich zaletą. 


Kotleciki:
  • 1 jajko
  • 350 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Sos:
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryka marynowana
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • bulionetka pieczeniowa
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Dodatkowo:
  • 250 g makaronu świderki Międzybrodzkiego
Mięso połączyć z jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą. Uformować niewielkie kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę i chwilę dusić razem. Dodać kotleciki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podlać wodą. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać bulionetkę pieczeniową i trochę wody. Dusić około 5 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać razem z kotlecikami i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz