Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 października 2013

Serowe pulpeciki w warzywnym sosie

Pulpeciki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do kebabu
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • 9 dag sera żółtego
  • bułka tarta do obtoczenia
Sos warzywny:
  • 3 duże pomidory
  • 30 dag dyni
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 40 dag makaronu kokardki
Pomidory ponacinać na krzyż, spażyć i obrać, potem pokroić w kostkę. Marchew i dynię obrać, potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulkę. Dodać marchew i smażyć około 2 minuty. Potem dodać pomidory i dynię. Doprawić, podlać wodą zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusić około 10 minut. W tym czasie przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać z natką, posiekaną cebulką, startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć w bułce tartej. Dołożyć do sosu i dusić wszystko około 40 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na talerze, polać sosem i pulpecikami.


1 komentarz: