- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do kebabu
- mała cebulka
- sól
- pieprz
- 9 dag sera żółtego
- bułka tarta do obtoczenia
- 3 duże pomidory
- 30 dag dyni
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
- 40 dag makaronu kokardki
Pomidory ponacinać na krzyż, spażyć i obrać, potem pokroić w kostkę. Marchew i dynię obrać, potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulkę. Dodać marchew i smażyć około 2 minuty. Potem dodać pomidory i dynię. Doprawić, podlać wodą zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusić około 10 minut. W tym czasie przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać z natką, posiekaną cebulką, startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć w bułce tartej. Dołożyć do sosu i dusić wszystko około 40 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na talerze, polać sosem i pulpecikami.
Pysznie! Zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuń