Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 14 października 2013

Zapiekanka z dynią

Sos mięsny:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 4 pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 30 dag dyni
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml bulionu
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera żółtego
Dodatkowo:
  • 500 g makaronu kolanka
  • sól
  • olej
  • 50 g sera żółtego
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekaćw kosteczkę. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i przyprawy, smażyć razem około 5 minut. Potem dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Chwilę smażyć razem i dodać pomidory z puszki i dynię startą na tarce o dużych oczkach. Dusić razem 10-15 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju, potem wymieszać z sosem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Masło rozpuścić i dodać mąkę, przesmażyć. Dodać bulion i mleko. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać razem z tartym serem. Beszamelem polać makaron i posypać tartym serem. Zapiekać 20-30 minut.


2 komentarze: