- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego
- 4 pieczarki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 30 dag dyni
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
- 50 g sera żółtego
- 500 g makaronu kolanka
- sól
- olej
- 50 g sera żółtego
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekaćw kosteczkę. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i przyprawy, smażyć razem około 5 minut. Potem dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Chwilę smażyć razem i dodać pomidory z puszki i dynię startą na tarce o dużych oczkach. Dusić razem 10-15 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju, potem wymieszać z sosem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Masło rozpuścić i dodać mąkę, przesmażyć. Dodać bulion i mleko. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać razem z tartym serem. Beszamelem polać makaron i posypać tartym serem. Zapiekać 20-30 minut.
o matko, jak to dobrze wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smaczne również było.
Usuń