Łączna liczba wyświetleń

środa, 5 lutego 2014

Babka wiśniowo orzechowa

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 23 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć razem z cukrem. Dodać żółtka i całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Do ciasta dodać również przesianą mąkę pszenną, kisiel, proszek do pieczenia i orzechy. Całość zmiksować. Formę z kominkiem posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: