Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- olej do smażenia
- miód
- cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę, jajka i wodę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. W razie konieczności dodać dodatkowo wodę lub mąkę. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Następnie wycinamy nożem romby i pozostawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z obu stron, potem osączamy na papierowym ręczniku. Następnie polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
no nie wytrzymam... i mimo małej diety jutro je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńfajny i prosty przepis ;))
a wyglądają bardzo smacznie ;)
Polecam, szybko i smacznie.
Usuń