Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 lutego 2014

Boliwijskie słodkości tawa-tawas

Boliwijskie słodkości robi się szybko, a nawet bardzo szybko i są smaczne, zwłaszcza tego samego dnia. Przepis znalazłam tu. Polecam.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • miód
  • cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę, jajka i wodę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. W razie konieczności dodać dodatkowo wodę lub mąkę. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Następnie wycinamy nożem romby i pozostawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z obu stron, potem osączamy na papierowym ręczniku. Następnie polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo Tłusty Czwartek 2014
 
Tłusty czwartek 2014

2 komentarze:

  1. no nie wytrzymam... i mimo małej diety jutro je zrobię ;)
    fajny i prosty przepis ;))
    a wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń