Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 42 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki wody letniej
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 papryka marynowana
- 2 ogórki kiszone
- 45 dag cienkiej kiełbasy
- 15 dag sera żółtego
- przyprawa do pizzy
- zioła prowansalskie
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć w misce z mąką. Dodać sól, oliwę i stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie blachę posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto.
Wcześniej należy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pieczarki pokrojone w półplasterki i kiełbasę pokrojoną w kostkę również przesmażyć. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy i układać kiełbasę, pieczarki, cebulę, paprykę i ogórka. Posypać przyprawami, a na wierzchu serem żółtym. Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Dziękuję.
OdpowiedzUsuń