Pyszne mięciutkie i jabłkowe drożdżowe placuszki. Gorąco polecam. Przepis znalazłam na blogu. Polecam bo są naprawdę smaczne.
- 1 kg jabłek
- 40 g świeżych drożdży
- około 500 ml mleka
- prawie pół szklanki cukru
- około 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w pół szklanki letniego mleka. Dodać około 2 łyżki cukru. Zostawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, jajka i olej oraz resztę mleka. Dodać zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Odstawić na około 30 minut. Jabłka pokroić na plasterki i wymieszać z ciastem. Smażyć na oleju rumiane placuszki. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Cieszę się że smakowały.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń