Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 kwietnia 2014

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik, kto nie lubi takich ciast, są pyszne i w miar proste do zrobienia. Ten przepis znalazłam w Gazetce gotuj krok po kroku nr 3/2014. Przepis jest trochę inny niż ten co robię zazwyczaj. Zrobiłam kruszonkę jak w przepisie ale u mnie polecam zrobić z połowy składników (tak jak podaję poniżej) bo była lekko niedopieczona, a całość ok.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • cynamon
  • 2 garście rodzynek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Z pół szklanki mąki pszennej, 100 g masła i połowy cukru zagnieść kruszonkę i rozetrzeć w palcach. Mąkę tortową przesiać. Dodać jajka, budyń w proszku, śmietanę, resztę masła i cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wierzch posypać kruszonką. Piec 50-55 minut. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.


4 komentarze: