Jabłecznik, kto nie lubi takich ciast, są pyszne i w miar proste do zrobienia. Ten przepis znalazłam w Gazetce gotuj krok po kroku nr 3/2014. Przepis jest trochę inny niż ten co robię zazwyczaj. Zrobiłam kruszonkę jak w przepisie ale u mnie polecam zrobić z połowy składników (tak jak podaję poniżej) bo była lekko niedopieczona, a całość ok.
Składniki:- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki budyniu w proszku
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 250 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- cynamon
- 2 garście rodzynek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Z pół szklanki mąki pszennej, 100 g masła i połowy cukru zagnieść kruszonkę i rozetrzeć w palcach. Mąkę tortową przesiać. Dodać jajka, budyń w proszku, śmietanę, resztę masła i cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wierzch posypać kruszonką. Piec 50-55 minut. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam taki jabłecznik, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Proszę się częstować.
Usuńa jaki budyń?
OdpowiedzUsuńJa dałam waniliowy.
Usuń