Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 kwietnia 2014

Gęsta zupa pomidorowo marchewkowa

Składniki:
  • 4 pomidory
  • sól
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypiorek
  • pieprz
  • 150 g ugotowanego makaronu tagiatelle
Pomidory pokroić w kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, posypać ziołami prowansalskimi i polać olejem. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w kostkę. Warzywa przesmażyć na maśle i chwilę dusić razem. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać. Do przetartych pomidorów dodać bulion i przesmażone warzywa. Gotować razem około 20 minut. Potem zmiksować blenderem i dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu ułożyć makaron, zalać zupą i posypać posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz