- 4 pomidory
- sól
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypiorek
- pieprz
- 150 g ugotowanego makaronu tagiatelle
Pomidory pokroić w kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, posypać ziołami prowansalskimi i polać olejem. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w kostkę. Warzywa przesmażyć na maśle i chwilę dusić razem. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać. Do przetartych pomidorów dodać bulion i przesmażone warzywa. Gotować razem około 20 minut. Potem zmiksować blenderem i dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu ułożyć makaron, zalać zupą i posypać posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz