Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

Lekka babka cytrynowa

Witajcie po świętach. Przedstawiam Wam babkę którą zrobiłam, jest puszysta i mięciutka. Przepis na nią znalazłam Gotujmy.pl. Polecam bo watro.
 

 
Składniki:
  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając. Potem dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Na koniec wlać cienkim strumieniem olej, sok z cytryny i otartą skórkę. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po kilka łyżek mąki i delikatnie mieszać całość łyżką, aż do wyczerpania mąki. Z podanych składników zrobiłam dwie babki jedną taką jak na zdjęciu, a drugą trochę mniejszą. Piec 180 stopniach około 30 minut. Do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tyle jajek ti i kolor jest.

      Usuń
  2. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie jak znalazł na drugi rok.

      Usuń