Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 kwietnia 2014

Lekka babka cytrynowa

Witajcie po świętach. Przedstawiam Wam babkę którą zrobiłam, jest puszysta i mięciutka. Przepis na nią znalazłam Gotujmy.pl. Polecam bo watro.
 

 
Składniki:
  • 8 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając. Potem dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Na koniec wlać cienkim strumieniem olej, sok z cytryny i otartą skórkę. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po kilka łyżek mąki i delikatnie mieszać całość łyżką, aż do wyczerpania mąki. Z podanych składników zrobiłam dwie babki jedną taką jak na zdjęciu, a drugą trochę mniejszą. Piec 180 stopniach około 30 minut. Do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą.

4 komentarze:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń