- kość od schabu
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 1 pietruszka
- mała cebulka
- 1 kostka grzybowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 torebka kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek
Kaszę prawie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kość od schabu zalać 1,75 litra wody. Zagotować, odszumować. Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i razem z kostką grzybową dodać do zupy. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kaszę gryczaną i doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Przed podaniem zabielić śmietaną. Na talerzu posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz