Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 kwietnia 2014

Lekko grzybowy krupnik z kaszą gryczaną

Składniki:
  • kość od schabu
  • 2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • mała cebulka
  • 1 kostka grzybowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypiorek
Kaszę prawie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kość od schabu zalać 1,75 litra wody. Zagotować, odszumować. Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i razem z kostką grzybową dodać do zupy. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kaszę gryczaną i doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Przed podaniem zabielić śmietaną. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz