Łączna liczba wyświetleń

środa, 27 listopada 2013

Blok herbatnikowo- kakaowy

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 paczki herbatników
  • 250 g mleka w proszku
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść rodzynek
Margarynę przełożyć do garnka, dodać cukier, miód i kakao. Dodać również wodę i chwilę pogotować. W tym czasie pokruszyć herbatniki, a bakalie posiekać na mniejsze kawałki - jak ktoś woli można zostawić w całości. Powstałą masę kakaową zestawić z ognia, dosypać mleko w proszku i wszystko energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Potem dodać bakalie i wymieszać. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Chłodzić minimum 3 godziny.

3 komentarze:

  1. Bardzo przyjemny przepis, sama u siebie na bloga wrzuciłam podobny. Warto dodać, że coraz więcej się pisze o tym, że są ludzie, którzy glutenu jeść nie powinni i zaczynam stosować takie oto kakao w swoich produktach: http://lewatywa-shop.pl/lewatywa/tags/bez-glutenu-kakao Smakuje lekko inaczej ale jestem ciekawa, czy to tylko takie moje odczucie, czy też tak macie ?

    OdpowiedzUsuń