Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki orzechów mielonych laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 190 g margaryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- galaretka malinowa
- 500 ml kremówki
- 1 śmietan fix
- 2 łyżki cukru
- polewa
- wiórki kokosowe
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. potem dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe przełożyć do miski, zmiksować, aż wszystko się połączy. Tortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć połowę masy i piec około 20 minut. Z drugą częścią postąpić tak samo.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem i dusić około 10 minut. Wsypać galaretkę, wymieszać i lekko przestudzić.
Kremówkę schłodzić i ubić z cukrem i śmietan fixem.
Jedno ciasto miodowe przełożyć do tortownicy, posmarować połową jabłek i połową kremówki. Położyć biszkopt, resztę jabłek i kremówki. Potem drugie ciasto miodowe. całość polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Super wygląda zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.
Hmm pychota, az ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonne ale polecam.
OdpowiedzUsuń