- 750 g ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 10 dag kiełbasy cienkiej
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebulka
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na drobne sitko i odstawić na 30 minut, aby puściły wodę. Potem nadmiar wody odlać, a to co zostanie na dnie miseczki zeskrobać i dołączyć do ziemniaków. Do ziemniaków dodać również jajko, sól i mąkę, wymieszać. Gdyby masa była za rzadka dodać mąkę.
Wodę zagotować, posolić i nabierać łyżą porcje ciasta i wrzucać na wrzątek. Za każdym razem łyżkę maczać w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało. Pyzy gotować około 15 minut. Potem odcedzić.
W czasie gdy pyzy się gotują rozgrzać smalec, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę. Usmażyć na rumiano. Polać pyzy przełożone na talerz.
Uwielbiam pyzy, takie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że domowe są najlepsze.
Usuńbardzo lubię pyzy:) chyba sobie też zrobię takie na obiad w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń