Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 25 listopada 2013

Moje pyzy

Składniki:
  • 750 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebulka
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na drobne sitko i odstawić na 30 minut, aby puściły wodę. Potem nadmiar wody odlać, a to co zostanie na dnie miseczki zeskrobać i dołączyć do ziemniaków. Do ziemniaków dodać również jajko, sól i mąkę, wymieszać. Gdyby masa była za rzadka dodać mąkę.
Wodę zagotować, posolić i nabierać łyżą porcje ciasta i wrzucać na wrzątek. Za każdym razem łyżkę maczać w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało. Pyzy gotować około 15 minut. Potem odcedzić.
W czasie gdy pyzy się gotują rozgrzać smalec, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę. Usmażyć na rumiano. Polać pyzy przełożone na talerz.

5 komentarzy: