Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 17 listopada 2013

Przekładany torcik z jabłkami

Biszkopt:
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki orzechów mielonych laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 190 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
  • 1,2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • galaretka malinowa
Masa kremówkowa:
  • 500 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • polewa
  • wiórki kokosowe
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. potem dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe przełożyć do miski, zmiksować, aż wszystko się połączy. Tortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć połowę masy i piec około 20 minut. Z drugą częścią postąpić tak samo.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem i dusić około 10 minut. Wsypać galaretkę, wymieszać i lekko przestudzić.
Kremówkę schłodzić i ubić z cukrem i śmietan fixem.
 
Jedno ciasto miodowe przełożyć do tortownicy, posmarować połową jabłek i połową kremówki. Położyć biszkopt, resztę jabłek i kremówki. Potem drugie ciasto miodowe. całość polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.


3 komentarze:

  1. Super wygląda zjadłabym kawałek.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm pychota, az ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę pracochłonne ale polecam.

    OdpowiedzUsuń