Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 marca 2016

Muffinki lekko migdałowe z czekoladą

Muffinki wyszły puszyste i miękkie.


Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru\125 ml mleka
  • 80 ml oleju\15 ml soku jabłkowego
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 kostek czekolady gorzkiej
Krem:
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 1-2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka
W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie przelać mokre składniki do suchych o krótko zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości.  Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozsmarować na ostudzonych muffinkach. Posypać kolorową posypką.

2 komentarze: