Zapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 4 szklanki wody lub bulionu
Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolka godzin do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony przez 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju lub maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać: 1/3 szklanki wody, 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Wlać do sosu i chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dołożyć schab i chwilę dusić razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz