Łączna liczba wyświetleń

sobota, 12 marca 2016

Schab pieczony w sosie pieczarkowym

Zapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam.


Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 szklanki wody lub bulionu
Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolka godzin do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony przez 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju lub maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać: 1/3 szklanki wody, 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Wlać do sosu i chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dołożyć schab i chwilę dusić razem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz