Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 25 lutego 2014

Orzechowo budyniowa szarlotka

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 g jabłek
 
Mąkę, orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Kwadratową blaszkę wyłożyć połową ciasta. Jabłka obrać pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto. Budynie ugotować na mleku i jeszcze gorącym budyniem zalać jabłka. Na wierzchu wylepić pozostałą częścią ciasta. Piec około 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: