Łączna liczba wyświetleń

piątek, 25 kwietnia 2014

Cuszima

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Czarująca klasyka smaku. Ciasto jest pyszne, choć trochę pracochłonne, ale warto go zrobić. Polecam. 
Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
Mus z truskawek:
  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • biszkopty okrągłe
Polewa:
  • 15 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe
Upiec biszkopt jasny. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upiec biszkopt ciemny. Żółtka obdzielić o białek. Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodać cukier, a potem żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: z mleka odlać pół szklanki. Dodać budynie i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić , a potem zmiksować z margaryną.
Mus z truskawek: Rozmrożone truskawki zmiksować, podgrzać i wsypać galaretki. Dokładnie rozmieszać. Przestudzić.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubić lekko z cukrem i dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Polewa: margarynę rozpuścić, dodać kakao, cukier oraz mleko. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Składanie: biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa musu truskawkowego, biszkopty, pozostały mus, masa śmietanowa, biszkopt jasny, polewa, wiórki kokosowe.

4 komentarze:

  1. na pierwszy rzut oka ciasto podobne do ciasta mojej mamy,tylko u niej bez musu truskawkowego,aa i ciemny biszkopt jest taki łaciaty,wypróbuję Twój przepis na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu - smaku, tak samo jak i mi :) Piękne warstwy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masy nie można zrobić rozpuszczając masło razem z innymi składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem że nie wiem, ja tak nie robiłam tej masy. Wydaje mi się że można, ale trzeba jeszcze ciepłą przelać na biszkopt i na pewno zmieni to trochę smak. Wybór metody robienie kremu zostawiam Tobie.

    OdpowiedzUsuń