Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 30 marca 2014

Ciasto maxi king

Ciasto jest pyszne, choć bardzo bardzo słodkie. Przepis znalazłam na blogu Moje pasje. Polecam.
Mleczny krem:
  • 250 g masła 82%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka waniliowego typu danio
Dodatkowo:
  • 500 g masy kajmakowej w puszce
  • ok. 60 sztuk herbatników
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Potem dodawać na przemian mleko w proszku i serek. Utrzeć na gładki krem. Blaszkę do pieczenia (24x37) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach wyłożyć połowę masy mlecznej, a na to kolejną warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę kajmakową, na nią pozostałą część masy mlecznej. Całość przykryć pozostałą częścią herbatników.
Czekolady połamać i razem z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej na gładki krem. Orzechy lekko przesiać na sitku z nadmiaru soli i lekko posiekać. Wymieszać z czekoladami i rozsmarować na herbatnikach. Ciasto schłodzić w lodówce.

czwartek, 27 marca 2014

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:
  • 70 g makaronu ryżowego nitki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1 cebula
  • 10 dag zielonej fasolki ugotowanej
  • 7 łyżek kukurydzy
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 sałaty lodowej
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rumiano na oleju. Pomidor, paprykę, obrany ogórek, cebulę i jajka pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Sałatę porwać na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięty czosnek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z warzywami, mięsem i makaronem.

środa, 26 marca 2014

Pierś z kurczaka w sosie curry

Przepis który Wam dzisiaj przedstawiam znalazłam na stronie www.styl.pl i postanowiłam go zrobić. Polecam wyszło smacznie.
Składniki:
  • 45 dag piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ryż
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny i połączyć z kurczakiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać curry i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier do smaku. Na koniec dodajemy kurczaka razem z zalewą jogurtową. Całość dusić aż mięso zmięknie i zrobi się ładny sos. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

sobota, 22 marca 2014

Owocowy jogurtowiec

Składniki:
  • 500 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 500 g jogurtu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 banan
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przestudzić. Następnie zmiksować z jogurtem brzoskwiniowym i wymieszać z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Tężejącą masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przestudzić, a następnie połączyć z jogurtem truskawkowym i wylać na masę z brzoskwiniami. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml goręcej wody i gdy zacznie tężeć wylać na pokrojonego w plasterki banana ułożonego na masie truskawkowej. Chłodzić w lodówce.

środa, 19 marca 2014

Papryka z kurczakiem i kuskusem

Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 pomidor
  • 2 duże pieczarki
  • 10 dag cukinii
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka marynaty do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
Kuskus zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić marynatą z olejem. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pierś z kurczaka. Pomidor, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą i dusić do miękkości. Ostudzić. Dodać kuskus i jajko. Wymieszać. Papryki przekroić na pół, wyjąć nasiona. Posolić. Przełożyć do nich farsz. Ułożyć na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlać wodą. Piec 40 minut w 180 stopniach.

sobota, 15 marca 2014

Budyniowiec z jabłkami

Składniki:
  • 120 g cukru pudru
  • 450 g mąki
  • kostka palmy
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 60 dag obranych jabłek
Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, jajko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Połowę ciasta schłodź w lodówce, a drugą wylep wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę.
Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru.
Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż na wylepionym cieście, potem zalej budyniem. Na wierzchu rozłóż resztę ciasta. Piecz około 45 minut.


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

piątek, 14 marca 2014

Ryba z pieczarkową kołderką

Składniki:
  • 2 płaty ryby
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej marynowanej
  • 10 dag sera żółtego
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • oregano
Rybę posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju ze smażenia ryb podsmażyć pieczarki z cebulką, lekko posolić, aby pieczarki lekko zmiękły. Potem dodać pokrojoną paprykę, doprawić pieprzem i dusić chwilę razem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć usmażoną rybą. Na rybie ułożyć pieczarki, a całość posypać tartym serem i oregano. Piec w piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach.

wtorek, 11 marca 2014

Szaszłyki curry z kuskusem

Składniki:
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 mini kostki czosnkowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 3/4 szklanki rosołu
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki curry, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek lub rozkruszoną kostkę czosnkową oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i połączyć razem z pokrojonym kurczakiem. Zostawić na godzinę w lodówce. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków i smażyć pod przykryciem na oleju około 15 minut. Kuskus zalać gorącym rosołem wymieszanym z 1/2 łyżeczki curry. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 2 marca 2014

Lutowe smaki

Zrobiło się już cieplej, słońce ładnie już czasami świeci, choć w nocy są przymrozki. Mamy już za nami tłusty czwartek i w podsumowaniu lutego znalazły się dwa przepisy na ten dzień. Jednak króluje nadal sałatka z czerwonej kapusty. Przedstawiam Wam szczegółowe podsumowanie i dziękuję że do mnie zaglądacie.