Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 stycznia 2012

Pieczone faworki

Powiem szczerze, że takich pieczonych w piekarniku jeszcze nie robiłam. Przepis na takie faworki znalazłam na stronie MojeCiasto.pl. Tu znajduje się oryginalny przepis http://www.mojeciasto.pl/ciasto,666,faworki.html Faworki pieczone w piekarniku na pewno za oszczędzą czas, gdyż nie trzeba stać nad garnkiem oleju, czy smalcu. Smakują trochę inaczej niż te zwykłe.



Składniki na ok 50 sztuk:

  • 25 g margaryny Kasia
  • 170 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder do posypania

Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, żółtka, śmietanę i spirytus. Szybko zagnieść w misce ciasto, przepuścić przez maszynkę do mięsa i zawinąć w folię aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i nożem wykroić paski o szerokości 3 cm. Każdy naciąć na środku i przełożyć jedną końcówkę przez nacięcie. Faworki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 7 minut w 160 stopniach. Faworki po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz