Przepis na te pyszne i zaskakujące pączki znalazłam w gazetce Moje Gotowanie nr 2. Przepis pochodzi z bloga ziołowyzakątek.com.pl. Pączki pyszne i szybko się robi, nie raz jeszcze je zrobię.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 23 dag ugotowanych ziemniaków
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 5 dag cukru pudru
- 5 dag roztopionego masła
- 1,2 dag drożdży
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i poczekac aż zaczną pracować. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do miski dodać makę, ziemniaki, żółtka, mleko z drożdżami, cukier puder, masło, sól, spirytus. Mikserem zarobić ciasto. Potem ugniatać chwilę ręką, by ciasto było gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki, a jeżeli za gęste to mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciełe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formyjemy kulki z ciasta (żeby ręce się nie kleiły smarujemy je olejem, pączki również wykładamy na posmarowaną olejem powierzchnię). Odstawiamy na 20-30 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, choć żeby nie był zbyt gorący.Osączamy na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo pączki nadziać marmoladą, u mnie były tym razem bez nadzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz