Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 29 stycznia 2012

Jagodowy miodownik

Smaczne połączenie ciasta miodowego razem z masą jagodową. Powiem szczerze, że bardzo lubię taki jagodowy smak. Ciasto jest słodkie i nie można przejść obok niego obojętnie. A masa jakmakowa dopełnie jego smak.


Składniki:

Ciasto:
620 g mąki pszennej
150 g margaryny
300 g cukru
3 jajka
5 łyżek miodu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jagodowa:
2 szklanki mleka
120 g kaszy manny błyskawicznej
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego
90 g cukru
230 g margaryny
5-6 łyżek dżemu jagodowego

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
orzechy laskowe mielone



Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, margarynę, cukier, miód i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część rozłożyć na blasze i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Masa: mleko zagotować z cukrem waniliowym i aromatem migdałowym. Potem stopniowo dosypywać kaszę mannę. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnej kaszy i dżemu.
Ciasto przełożyć masą. Polać kajmakiem i posypać mielonymi orzechami laskowymi.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.




7 komentarzy:

  1. Na szczęście mam jagódki zamrożone na czarną godzinę :)

    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba przyznac, ze budzi ciekawosc i chetnie by sie skosztowalo..

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujące połączenie! Musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń