Łączna liczba wyświetleń

środa, 25 stycznia 2012

Placuszki z jabłkami

Pyszne i jabłkowe placuszki polecam na wczesną kolację. Nie sposób ich nie zrobić gdy wkoło dużo jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.




Składniki:

  • 250dag mąki
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • jajko
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • kilka jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtko i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę, a jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite białka i jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano. Placki osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz