Pyszne i jabłkowe placuszki polecam na wczesną kolację. Nie sposób ich nie zrobić gdy wkoło dużo jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 250dag mąki
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- jajko
- łyżka cukru
- szczypta soli
- kilka jabłek
- olej do
smażenia
- cukier puder do posypania
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i
2 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy
do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtko i sól. Mieszamy i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę, a jabłka
obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite
białka i jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy
olej. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron na
rumiano. Placki osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz