Łączna liczba wyświetleń

piątek, 20 stycznia 2012

Risotto z pangą


Witam jest to mój pierwszy wpis, jeszcze dużo przedemną aby się nauczyć. Mamy piątek więc proponuję na obiad rybkę.



Składniki:
  • 2 płaty pangi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 torebki ryżu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • cukier




Filety ryby rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Pokroić na niewielkie kawałki, odstawić na 30 minut. Kawałki ryby obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę w kostkę. Warzywa poddusić aż 2 łyżkach oleju, posolić.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć i wysypać z torebek, dodać koncentrat i uduszone warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, wymieszać.

Połowę risotto przełożyć do żaroodpornego naczynia, potem ułożyć warstwę ryby i resztę risotto. Zapiekać 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz