Witam jest to mój pierwszy wpis, jeszcze dużo przedemną aby się nauczyć. Mamy piątek więc proponuję na obiad rybkę.
Składniki:
- 2 płaty pangi
- 1 łyżka soku z cytryny
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 torebki ryżu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- cukier
Filety ryby rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Pokroić
na niewielkie kawałki, odstawić na 30 minut. Kawałki ryby obtoczyć w bułce
tartej i usmażyć na oleju.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, cebulę w kostkę. Warzywa poddusić aż 2 łyżkach oleju, posolić.
Ryż
ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć i wysypać z torebek, dodać
koncentrat i uduszone warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem,
wymieszać. Połowę risotto przełożyć do żaroodpornego naczynia, potem ułożyć warstwę ryby i resztę risotto. Zapiekać 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz