Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej
Piana z białek:
- 4 białka
- 50 g cukru
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek już obranych
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Poddusić, aby z jabłek odparował sok. Potem dodać cynamon i ostudzić.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dwoma cukrami i posiekaną zimną margaryną. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto.
Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą i wyłożyć ostudzone jabłka.
Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier, dalej chwilę ucierać i masę przełożyć na jabłka.
Pozostałą część ciasta wyłożyć na pianę.
Piec ok 1 godziny w temp 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz