Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Najprostsza szarlotka

W związku, że w ostatni weekend miał miejsce dzień Babci i Dziadka, specjalnie dla nich zrobiłam szarlotkę. Ciasto to kojarzy mi się zwłaszcza z nimi i dzieciństwem. Szarlotka jest krucha i pachnąca cynamonem i nie sposób przejść obok niej i nie zjeść chociaż kawałeczka.



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Piana z białek:
  • 4 białka
  • 50 g cukru

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek już obranych
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Poddusić, aby z jabłek odparował sok. Potem dodać cynamon i ostudzić.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dwoma cukrami i posiekaną zimną margaryną. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto.
Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą i wyłożyć ostudzone jabłka.
Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier, dalej chwilę ucierać i masę przełożyć na jabłka.
Pozostałą część ciasta wyłożyć na pianę.
Piec ok 1 godziny w temp 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz