Składniki:
- 40 dag makaronu fale
- sól
- 1 cebula
- olej
- 30 dag mięsa mielonego
- 40 dag pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki
- pieprz
- 10 dag sera żółtego
- bazylia
- papryka ostra
- przyprawa do mielonego
- kostka rosołowa
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym
wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę obrać
posiekać, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki,
podsmażyć, mieszając, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso.
Dodać cebulę i pieczarki oraz pomidory z puszki razem z zalewą oraz kostkę
rosołową. Całość dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić do
smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodać makaron i starty ser,
wymieszać. Całość wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec ok 30
minut w temp 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz