Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 20 grudnia 2012

Aromatyczne skrzydełka na ryżu

Przepis na tak podane skrzydełka znalazłam w gazetce "Przepisy czytelników" nr 12/2012. Przepis ciekawy i smaczny. Dałam trochę mniej masła niż w przepisie oraz dałam małe modyfikacje, a ryż jak dla mnie był trochę za miękki.
Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 skrzydełek
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek keczupu
  • 1 kostka bulionowa
Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać razem z dwoma ząbkami przeciśniętymi przez praskę, olejem, 1 łyżeczką słodkiej papryki oraz solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na ryżu. Na cebuli ułożyć skrzydełka.
Masło roztopić, połączyć z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodać kostkę bulionową, 6 szklanek wody, keczup, pozostałą słodką paprykę, cukier i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszać i zalać ryż i skrzydełka.
Piec w 180 stopniach przez około 90 minut. Gdy skrzydełka się zrummienią przewrócić na drugą stronę.
 

2 komentarze: