Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 grudnia 2012

Pulpety z pieczarkami

Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki startego sera
  • szklanka śmietanki
  • bułka tarta
  • oliwa
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mielonego
  • przyprawa do gyrosa
Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso połączyć z odciśniętą bułką i serem. Wbić jajko i dodać przyprawy.
Z mięsnej masy formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Pieczarki i cebulę pokroić.
W rondlu podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać bulion i doprawić.
Do rondelka dodać usmażone pulpety. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec do rondelka wlać śmietankę wymieszaną z mąką.
Mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje, ewentualnie doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz