- 40 dag mielonego mięsa
- 20 dag pieczarek
- cebula
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka bulionu
- 2-3 łyżki startego sera
- szklanka śmietanki
- bułka tarta
- oliwa
- 3 łyżki mąki
- jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mielonego
- przyprawa do gyrosa
Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso połączyć z odciśniętą bułką i serem. Wbić jajko i dodać przyprawy.
Z mięsnej masy formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Pieczarki i cebulę pokroić.
W rondlu podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać bulion i doprawić.
Do rondelka dodać usmażone pulpety. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec do rondelka wlać śmietankę wymieszaną z mąką.
Mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje, ewentualnie doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz