Łączna liczba wyświetleń

środa, 20 lutego 2013

Zupa z pieczarkami i pomidorem

Składniki:
  • kość od schabu
  • ziarenka smaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula
  • 5 pieczarek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
Kość schabową zalać 1,2 litra wody. Chwilę gotujemy i zbieramy powstałe fusy. Potem dosypujemy ziarenka smaku, tartą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę smażymy razem. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, smażymy chwilę i całość dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.

2 komentarze: