- kość od schabu
- ziarenka smaku
- marchewka
- pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 5 pieczarek
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 pomidor
- szczypiorek
Kość schabową zalać 1,2 litra wody. Chwilę gotujemy i zbieramy powstałe fusy. Potem dosypujemy ziarenka smaku, tartą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę smażymy razem. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, smażymy chwilę i całość dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.
Dziś w mojej kuchni też zupa. Twoja wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń