Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 lutego 2013

Faworki

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym mikserem. Dodać śmietanę, margarynę, spirytus, sól i mąkę pszenną. Zmieszać mikserem, a potem wyrobić ręką na gładką masę. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa 3-4 razy. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować, pokroić na 3 cm paski, a potem na ok 10-15 cm prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przez nacięcie przewinąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Potem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz