Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 4 listopada 2013

Muffinki dyniowo orzechowe

Dawno tak pysznych muffinek nie jadłam. Polecam gorąco, są lekko dyniowe o smaku orzechowym.
Składniki:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek tartych orzechów włoskich BackMit
  • 1/3 szklanki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • perełki cukrowe
W miseczce wymieszać mąkę, cukier, orzechy. proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wymieszać olej Rapso z jajkami. Dodać mąkę z dodatkami i zmiksować. Na koniec dodać puree z dyni i dokładnie zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i kłaść po 2 łyżki ciasta. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Z tej porcji wychodzi 12 muffinek. Po wystygnięciu muffinek udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posypać perełkami cukrowymi.



2 komentarze: