Łączna liczba wyświetleń

piątek, 31 sierpnia 2012

Mała zielona łapka


Taką fajną zieloną łapkę pomocną w kuchni dostałam jako nagrodę z konkursu włoskiego. Mała rzecz a cieszy i w dodatku przyda się w kuchni.

czwartek, 30 sierpnia 2012

Cukinia w panierce

Składniki:
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Cukinię umyć, obciąć końce i pokroić na centymetrowe plasterki. Posolić, posypać pieprzem, a następnie panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię smażyć na oleju na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku i gotowe.

środa, 29 sierpnia 2012

Sos pieczarkowo boczkowy z makaronem

Składniki:
  • 30 dag makaronu
  • 30-40 dag surowego boczku
  • 35 dag pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 opakowania sosu pieczarkowego
Boczek pokroić w nieduże paseczki. Podsmażyć na patelni i wyjąć. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w półplasterki. Cebulę podsmażyć na powstałym ze smażenia tłuszczu, dodać pieczarki oraz sól i pieprz. Smażyć około 10 minut. Potem dodać boczek, chwilę smażyć razaem. Na koniec dodać sos wymieszany z wodą i dusić około 7 minut. Podawać z makaronem.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Placek ziemniaczany z gulaszem

Placki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz:
  • 40 dag mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • pól słoika papryki marynowanej
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka ostra
Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę na miazgę. Cebulę również zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z cebulą i czosnkiem, solą i pieprzem, jajkiem i usmażyć 4 duże placki na całej patelni.
Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć chwilę razem. Na koniec dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na talerz ułożyć placek ziemniaczany i gulasz.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Mały pomocnik kuchenny

 
W piątek miałam taką oto niespodziankę. Dotarła do mnie nagroda za przepis miesiąca w programie "Bloger w kuchni". Narazie tarłam na nim marchewkę i pietruszkę do zupy i to w błyskawicznym tępię.

sobota, 25 sierpnia 2012

Pancakes z jabłkiem

Dziś sobota, więc jak zwykle bawimy się w "Naleśnikową sobotę". Dziś ponownie pancakes, oczywiście kolejna wersja.
Składniki:
  •  2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • sól
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 jabłko
  • bita śmietana
  • 2 banany
  • sos czekoladowy
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i orzechy wymieszać razem. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i olej. Następnie połączyć suche i płynne składniki razem. Na koniec dodać obrane i pokrojone w drobnąkostkę jabłko. Na patelni teflonowej smażymy bez tłuszczu placuszki na rumiano z każdej strony. Gotowe układamy na talerzykach razem z bananem i bitą śmietaną. Całość polewamy sosem czekoladowym.

Naleśnikowa Sobota 2

środa, 22 sierpnia 2012

Sałatka z bobem

Składniki:
  • 35 dag bobu
  • 1 torebka ryżu
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • cebula
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka czosnkowego sosu chili
  • sól
  • pieprz
Bób ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Wystudzić i obrać. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory, ogórki, cebulę, jajka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymiesać i doprawić sola i pieprzem. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.


Pomidorowe inspiracje

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Mielone w sosie chili z fasolką

Kotlety:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • mała puszka białej fasolki
  • 1 listek laurowy
  • łyżeczka cukru
  • pół papryki czerwonej
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • chili
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, oregano i pozostałe przyprawy. Całość wymieszać, uformować niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotleciki i wyjąć na talerz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotlecików. Dodać paprykę i chwilę smażyć razem. Do sosu dodać pomidory, cukier, kostkę rosołową, listek laurowy, pieprz i chili. Całość podlać wodą i dusić około 10 minut, aby wszystko się przegryzło. Do sosu dodać kotleciki i osączoną fasolkę. dusić razem 10 minut.

sobota, 18 sierpnia 2012

Puszysty omlet

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • masło do smażenia
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie połączyć, dodając również śmietanę i mąkę. Masę wylać na rozgrzane na patelni masło. Usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać zaraz po przygotowaniu, bo omlet szybko opada. Podawać np. z dżemem.
Naleśnikowa Sobota 2

wtorek, 14 sierpnia 2012

Sałatka z sosem majonezowo czosnkowym

Składniki:
  • sałata
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • 10 dag sera zółtego
  • szczypiorek
  • koperek
  • pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • majonez
  • zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą złocistą i przyprawą do gyrosa. Usmażyć na patelni na rumiano. Pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek i koperek siekamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami prowansalskimi. Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Dodajemy sos czosnkowy i delikatnie mieszamy.

niedziela, 12 sierpnia 2012

Turkusowy torcik z jagodami

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki

Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 szklanki jagód
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki turkusowe
  • 1 galaretka ametystowa

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować. Potem dodawać stopniowo żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Na zimny biszkopt wyłożyć umyte  i osuszone jagody. Zalać galaretką ametystową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Jedną galaretkę turkusową  przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na talerz, poczekać aż stężeje. Potem pokroić w kostkę.
Kremówkę lekko spienić. Dodać galaretkę turkusową rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i połowę pokrojonej galaretki. Wylać na zastygniętą masę jagodowo- galaretkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą częścią galaretki i jagodami udekorować wierzch ciasta.

Jagody 2012

sobota, 11 sierpnia 2012

Pancakes z kolorową śliwką

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kolorowe śliwki + jedna

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mielonymi orzechami. W drugim naczyniu połączyć mleko, jajko i olej. Potem połączyć z mąką, dodać pokrojone w kostkę dwie śliwki. Smażyć na suchej patelni rumiane placuszki, potem ułożyć w stosik i podawać z pozostałą śliwką i bitą śmietaną.
Naleśnikowa Sobota 2

wtorek, 7 sierpnia 2012

Ciasto z cukinią i colą

Pyszne i wilgotne ciasto z cukinią, choć nie jest wcale wyczuwalna. Smakuje lekko orzechowo i czekoladowo.
Składniki:
  •  160 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
  • 1/3 szklanki coli
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania
Margarynę zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka - ciągle miksując. Potem dodać cukinię i colę. Mąkę połączyć z orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy dodać połowę mąki z dodatkami i połowę mleka, zmiksować. Dodać pozostałą mąkę i mleko, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Tortownicę z kominkiem posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Przed wyjęciem ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Leczo z kurczakiem

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 30 dag cukinii
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 papryki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań chińskich
  • przyprawa do kebabu
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy do kebabu. Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz kukurydzę. Podlać wodą, chwilę dusić razem, potem dodać podsmażone mięso i przyprawy. Całość dusić do miękkości.

sobota, 4 sierpnia 2012

Omletowe trójkąciki orzechowe z dżemem

Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki (czubata)
  • 2 łyżki orzechów laskowych mielonych
  • 1 łyżka śietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • masło do smażenia
  • dżem truskawkowy
  • bita śmietana
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać mąkę, orzechy, cukier waniliowy, śmietanę i zmiksować. Masło rozgrzać, wylaćmasę i usmażyć rumiany z obu stron omlet. Pokroić na trójkąty, posmarować dżemem i udekorować bitą śmietaną.

Naleśnikowa Sobota 2

czwartek, 2 sierpnia 2012

Leczo z serduszkowym ryżem

Składniki:
  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej
  • 2 duże papryki
  • 3-4 pomidory
  • 3-4 cebule cukrowe
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Paprykę i pomidory oraz cebulę pokroić w kostkę. Do kiełbasy dodać paprykę i cebulę, chwilę smażyć razem, na koniec dodać pomidory i przyprawy. Podlać wodą, aby nie było za gęste. Dusić aby smaki się przegryzły. Podawać z ryżem ułożonym w serduszka.