- 50 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 40 dag mięsa gulaszowego
- 1 cebula
- pól słoika papryki marynowanej
- 6 pieczarek
- sól
- pieprz
- przyprawa do gulaszu
- papryka ostra
Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę na miazgę. Cebulę również zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z cebulą i czosnkiem, solą i pieprzem, jajkiem i usmażyć 4 duże placki na całej patelni.
Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć chwilę razem. Na koniec dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na talerz ułożyć placek ziemniaczany i gulasz.
uwielbiam placki z miesnym sosem :) Szkoda tylko,ze sa takei tuczące :)
OdpowiedzUsuń