Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 sierpnia 2012

Placek ziemniaczany z gulaszem

Placki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz:
  • 40 dag mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • pól słoika papryki marynowanej
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka ostra
Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę na miazgę. Cebulę również zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z cebulą i czosnkiem, solą i pieprzem, jajkiem i usmażyć 4 duże placki na całej patelni.
Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć chwilę razem. Na koniec dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na talerz ułożyć placek ziemniaczany i gulasz.

1 komentarz:

  1. uwielbiam placki z miesnym sosem :) Szkoda tylko,ze sa takei tuczące :)

    OdpowiedzUsuń