- 40 dag mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- przyprawa do mielonego
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół puszki krojonych pomidorów
- mała puszka białej fasolki
- 1 listek laurowy
- łyżeczka cukru
- pół papryki czerwonej
- kostka rosołowa
- pieprz
- chili
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, oregano i pozostałe przyprawy. Całość wymieszać, uformować niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotleciki i wyjąć na talerz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotlecików. Dodać paprykę i chwilę smażyć razem. Do sosu dodać pomidory, cukier, kostkę rosołową, listek laurowy, pieprz i chili. Całość podlać wodą i dusić około 10 minut, aby wszystko się przegryzło. Do sosu dodać kotleciki i osączoną fasolkę. dusić razem 10 minut.
mielone na ostro to mi się podoba
OdpowiedzUsuń