Biszkopt:
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 szklanki jagód
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki turkusowe
- 1 galaretka ametystowa
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować. Potem dodawać stopniowo żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Na zimny biszkopt wyłożyć umyte i osuszone jagody. Zalać galaretką ametystową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Jedną galaretkę turkusową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na talerz, poczekać aż stężeje. Potem pokroić w kostkę.
Kremówkę lekko spienić. Dodać galaretkę turkusową rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i połowę pokrojonej galaretki. Wylać na zastygniętą masę jagodowo- galaretkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą częścią galaretki i jagodami udekorować wierzch ciasta.
Piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje !
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje! Dodaje do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, a w dodatku jest pyszny.
OdpowiedzUsuń