- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki (czubata)
- 2 łyżki orzechów laskowych mielonych
- 1 łyżka śietany 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masło do smażenia
- dżem truskawkowy
- bita śmietana
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać mąkę, orzechy, cukier waniliowy, śmietanę i zmiksować. Masło rozgrzać, wylaćmasę i usmażyć rumiany z obu stron omlet. Pokroić na trójkąty, posmarować dżemem i udekorować bitą śmietaną.
Mm, pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie aż chce się spróbować :) Uwielbiam placuszki ummm - te wyglądają bardzo pociągająco :)
OdpowiedzUsuńmoje kubki smakowe zadrżały :)
OdpowiedzUsuńjaka rozpusta, z miłą chęcią bym spróbowałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com