- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól
- masło do smażenia
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie połączyć, dodając również śmietanę i mąkę. Masę wylać na rozgrzane na patelni masło. Usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać zaraz po przygotowaniu, bo omlet szybko opada. Podawać np. z dżemem.
Ze śmietaną jeszcze nie robiłam. Spróbuję, bo wygląda naprawdę puszyście :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak biszkopcik :)
OdpowiedzUsuńPuszek, puszek! :) Ulubione weekendowe śniadanie ale w wersji ze śmietaną jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńużyłam mąki gryczanej, 3 białek, 2 żółtek i 1 łyżki śmietany 12%, dodałam cynamon i ksylitol - wyszło pysznie i puszyście na wierzchu z powidłami śliwkowymi własnej roboty :) dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się że mój przepis był inspiracją.
Usuń