Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Makaronowe mufinki

Dziś ostatni dzień roku, a tym samym ostatni wpis na koniec roku. Postanowiłam zrobić coś prostego, smacznego i kolorowego. Padło ma makaron Międzybrodzki który dostałam do testowania. Na pierwszy ogień poszedł makaron krajanka 5 jajeczny. Idealny do rosołu, ale postanowiłam zrobić inną rzecz - mianowicie muffinki. Makaron nadaje się do tego idalnie, jest smaczny i nie skleja się.  Moja córka z chęcią go podjadała jtuż po ugotowaniu.
Składniki:
  •  3 szklanki ugotowanego makaronu krajanka Międzybrodzki
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • 50 g sera żółtego
  • szczypiorek do posypania
  • masło do posmarowania blachy do muffinek
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Wyjąć.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać i razem przesmazyć na oleju.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oleju.
Do kurczaka dodać cebulę z czosnkiem, pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę, makaron, kukurydzę, sól, pieprz, przyprawę do pizzy i starty ser. Całość wymieszać.
Jajka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z masą makaronową. Blaszkę na muffinki posmarować masłem. Przełożyć masę makaronową i zapiekać około 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu na talerz posypać posiekanym szczypiorkiem.




piątek, 28 grudnia 2012

Moja kapusta wigilijna

W tym roku robiłam trochę inaczej kapustę wigilijną, bo z przepisu znalezionego w miesięczniku Moje Gotowanie nr 12/2012. Przepis smaczny i polecam.
Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 liście  laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju lnianego
Grzyby namoczyć przez noc, osączyć rano i posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Kapustę- ja wypłukałam raz bo była kwaśna- włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby i wodę w której się moczyły, liście laurowe, trochę soli i pieprzu oraz olej. Przykryć i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Doprawić do smaku. Od czasu do czasu zamieszać.

środa, 26 grudnia 2012

Ryba po grecku

Składniki:
  • 50 dag ryby
  • bułka tarta
  • jajko
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy
Rybę posolić, posypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć po 13 minut z każdej strony.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa, podlej wodą i dodaj koncentrat, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Duś do miękkści.
Ciepłą rybę przełożyć na przemian z warzywami.

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia


Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
oraz zbliżającego się Nowego Roku
chciałabym złożyć serdeczne życzenia,
dużo sukcesów, radości i uśmiechów
na nadchodzący cały rok.

czwartek, 20 grudnia 2012

Aromatyczne skrzydełka na ryżu

Przepis na tak podane skrzydełka znalazłam w gazetce "Przepisy czytelników" nr 12/2012. Przepis ciekawy i smaczny. Dałam trochę mniej masła niż w przepisie oraz dałam małe modyfikacje, a ryż jak dla mnie był trochę za miękki.
Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 skrzydełek
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek keczupu
  • 1 kostka bulionowa
Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać razem z dwoma ząbkami przeciśniętymi przez praskę, olejem, 1 łyżeczką słodkiej papryki oraz solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na ryżu. Na cebuli ułożyć skrzydełka.
Masło roztopić, połączyć z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodać kostkę bulionową, 6 szklanek wody, keczup, pozostałą słodką paprykę, cukier i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszać i zalać ryż i skrzydełka.
Piec w 180 stopniach przez około 90 minut. Gdy skrzydełka się zrummienią przewrócić na drugą stronę.
 

niedziela, 16 grudnia 2012

Kluski śląskie z gulaszem

Mój dzisiejszy obiad, który zrobiłam z przepisu z gazetki "Gotuj krok po kroku" nr 6/2012 (oczywiście jakieś małe zmiany się znalazły). Gulasz wyszedł pyszny natomiast kluski troszkę się nieudały ,ale i tak było smaczne danie.
Kluski śląskie:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Gulasz:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć i pokropić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać w piórka. Czosnek drobno posiekać.
Cebulę i czosnek zeszklić na smalcu, dodać mięso i zrumienić.
Do mięsa dodać bulion, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około godziny(od czasu do czasu mieszając).
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić w maszynce.
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemiaczaną, trochę soli i zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta formować nieduże kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie. Układać na posypanej mąką desce do krojenia.
Kluski gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać ciepłe razem z gulaszem posypane szczypiorkiem.

sobota, 15 grudnia 2012

Prosty karp wigilijny

Składniki:
  • 1 karp
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
Przygotowanego karpia umyć, osuszyć i podzielić na dzwonka.
Natrzeć solą i odstawić na godzinę.
Po tym czasie skropić cytryną i posypać pieprzem.
Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na rumiano.

czwartek, 13 grudnia 2012

Świąteczny miodownik

Składniki:
  • 70 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • margaryna
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • krem karpatkowy
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • polewa
Mąkę posiekać z margaryną, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać jajka, miód i zagnieść ciasto. podzielić na 4 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić porcję ciasta. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Postępować tak z każdą porcją ciasta.
Po ostygnięciu pierwszy placek posmarować dżemem, a następne dwa kremem karpatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Ostatni placek udekorować polewą.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
 

środa, 12 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka migdałowe

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 soku z cytryny
  • polewa do dekoracji
Przesianą mąkę posiekać z margaryną.
Dodać cukier, sok z cytryny oraz posiekane drobno płatki migdałowe.
Zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm i wyciąć foremką ciastka.
Piec na jasnozłoty kolor około 15 minut.
Udekorować polewą.

wtorek, 11 grudnia 2012

MnaimMniamowa wanilia

Taki oto zestaw wanilii dostałam z konkursu "Pieczenie z Wiltonem". Będzie smakowicie, jak zawsze będzie zapas domowego cukru waniliowego.

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ryż z kurczakiem w papryce i pomidorach

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • kostka rosołowa
  • puszka krojonych pomidorów
  • papryka ostra
  • bazylia
  • oregano
  • przyprawa do chińskiego
  • sól
  • pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju.
Pieczarki pokroić w pólplasterki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Pokrojone warzywa dodać do mięsa, dusić razem ok 10 minut.
Następnie dodać pomidory, kostkę rosołową i przyprawy.
Podlać wodą i dusić około 8 minut.
Podawać z ryżem.

niedziela, 9 grudnia 2012

Pulpety z pieczarkami

Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki startego sera
  • szklanka śmietanki
  • bułka tarta
  • oliwa
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mielonego
  • przyprawa do gyrosa
Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso połączyć z odciśniętą bułką i serem. Wbić jajko i dodać przyprawy.
Z mięsnej masy formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Pieczarki i cebulę pokroić.
W rondlu podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać bulion i doprawić.
Do rondelka dodać usmażone pulpety. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec do rondelka wlać śmietankę wymieszaną z mąką.
Mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje, ewentualnie doprawić.