Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 września 2012

Cukiniowe pancakes

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukinii
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżki oleju
  • bita śmietana
  • sos czekoladowy
W miseczce wymiesać mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. W drugiej miseczce wymieszać jajko, mleko, olej oraz startą na drobnej tarce cukinię. Połączyć zawartość obu miseczek. Pancakes smażyć na suchej patelni teflonowej na rumiano z obu stron. Podawać z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.

Naleśnikowa Sobota 2

4 komentarze:

  1. cukiniowe placki są pyszne :)
    a Twoje wspaniale podane! z bitą śmietaną, czekoladą, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dawno już nie jadłam tych pancakes na słodko. Bita śmietana i polewa czekoladowa to idealne dodatki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Od niedawna posmakowała mi cukinia w wypiekach, takie placuszki bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinią na słodko nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń