- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 2 nieduże jabłka
- cukier puder do posypania
Do blendera włożyć mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, jajko, mleko i olej. Zmiksować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z powstalym ciastem. Na rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu) usmażyć 15 placuszków. Gdy placuszki lekko przestygną posypać je cukrem pudrem.
Uwielbiam takie placuszki. Idealne na każdą porę dnia :) I roku.
OdpowiedzUsuń