- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1,2 kg obranych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na naleśniki połączyć w blenderze. Zostawić na 30 minut i w tym czasie zrobić nadzienie jabłkowe. Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i podsypać cukrem. dusić około 15 minut, by jabłka się rozpadły. Na końcu połączyć cynamonem i przełożyć do miseczki. Naleśniki usmażyć na rumiano. Smarować nadzieniem jabłkowym zwinąć w rulonik lub złożyć w kopertę. Podawać z kakao.
Stare jak świat, niezmiennie dobre :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi zimowe wieczory u babci z górą naleśników z jabłkami i serem;)
OdpowiedzUsuń