Łączna liczba wyświetleń

sobota, 15 września 2012

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Jabłkowe nadzienie:
  • 1,2 kg obranych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na naleśniki połączyć w blenderze. Zostawić na 30 minut i w tym czasie zrobić nadzienie jabłkowe. Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i podsypać cukrem. dusić około 15 minut, by jabłka się rozpadły. Na końcu połączyć cynamonem i przełożyć do miseczki. Naleśniki usmażyć na rumiano. Smarować nadzieniem jabłkowym zwinąć w rulonik lub złożyć w kopertę. Podawać z kakao.

Naleśnikowa Sobota 2

2 komentarze:

  1. Stare jak świat, niezmiennie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi zimowe wieczory u babci z górą naleśników z jabłkami i serem;)

    OdpowiedzUsuń