Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 września 2012

Lekko niebieskie gofry z paluszkami

Ciekawe połączenie smaków, chrupkość gofra, do tego bita śmietana, owoce i słodycz podwójnych czekoladowych paluszków Beer Fingers. Polecam. 
 
Składniki na 6 sztuk:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łytżki orzechów laskowych mielonych
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bita śmietana
  • 2 nektarynki
  • paczka podwójnych czekoladowych paluszków BEER FINGERS
  • niebieski barwnik
W blenderze zmiksować mąkę, orzechy, jajko, sól, olej, mleko, cukier i proszek do pieczenia oraz niebieski barwnik (ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać). Powstałe ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlewać ciasto do nagrzanej gofrownicy i piec 5-8 minut, aby się zrumieniły i nabrały chrupkości. Po wyjęciu najlepiej gofra zostawić w pozycji stojącej, opartego o coś, wtedy pozostaje chrupki. Gdy gofry lekko przestygną udekorować bitą śmietaną, pokrojoną nektarynką i pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami.

1 komentarz: