Ciekawe połączenie smaków, chrupkość gofra, do tego bita śmietana, owoce i słodycz podwójnych czekoladowych paluszków Beer Fingers. Polecam.
- 1 szklanka mąki
- 2 łytżki orzechów laskowych mielonych
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bita śmietana
- 2 nektarynki
- paczka podwójnych czekoladowych paluszków BEER FINGERS
- niebieski barwnik
W blenderze zmiksować mąkę, orzechy, jajko, sól, olej, mleko, cukier i proszek do pieczenia oraz niebieski barwnik (ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać). Powstałe ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlewać ciasto do nagrzanej gofrownicy i piec 5-8 minut, aby się zrumieniły i nabrały chrupkości. Po wyjęciu najlepiej gofra zostawić w pozycji stojącej, opartego o coś, wtedy pozostaje chrupki. Gdy gofry lekko przestygną udekorować bitą śmietaną, pokrojoną nektarynką i pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami.
Zaskakujący kolor gofrów:)
OdpowiedzUsuń