Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 14 października 2012

Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

Biszkopt:
  •  4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
  •  50 dag mrożonych truskawek
  • galaretk truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
  •  250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 śmietan fix


Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier i ubić. Dodać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 20 minut.
 
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Truskwaki zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dodać do niej 4 łyżki zmiksowanych truskawek i podgrzać, aby żelatyna się rozpuściła. Połączyć galaretkę, żelatynę i truskawki i gdy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt.
 
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem. Udekorować ciasto.

1 komentarz: