Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 50 dag mrożonych truskawek
- galaretk truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 śmietan fix
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier i ubić. Dodać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 20 minut.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Truskwaki zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dodać do niej 4 łyżki zmiksowanych truskawek i podgrzać, aby żelatyna się rozpuściła. Połączyć galaretkę, żelatynę i truskawki i gdy masa zacznie tężeć wylać na biszkopt.
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem. Udekorować ciasto.
Poproszę kawałek, bardzo lubię truskawki.
OdpowiedzUsuń