- 25 dag makaronu fale
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki śmietany
- 100 ml bulionu
- 20 dag startego sera żółtego
- 1/2 słoika sosu bolońskiego
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pieczarki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Mięso podsmażyć na oleju razem z przyprawą do gyrosa, dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem, potem dodaj pieczarki, posyp odrobiną soli, by pieczarki szybciej zmiękły.
Smaż do czasu aż wyparuje woda, na koniec dodaj sos boloński i 1/2 szklanki wody, smaż około 3 minuty i dopiero wtedy dodaj makaron. Wszystko razem wymieszaj i przełoż do żaroodpornego naczynia.
Śmietanę wymieszaj z bulionem i zalej makaron, zapiekaj 30 minut. Posyp serem i piecz jeszcze 10 minut, by ser się zrumienił.
pyszna zapiekanka!:)
OdpowiedzUsuń