Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 października 2012

Zapiekanka nowe smaki

Składniki:
  •  25 dag makaronu fale
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 ml bulionu
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 1/2 słoika sosu bolońskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pieczarki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Mięso podsmażyć na oleju razem z przyprawą do gyrosa, dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem, potem dodaj pieczarki, posyp odrobiną soli, by pieczarki szybciej zmiękły.
Smaż do czasu aż wyparuje woda, na koniec dodaj sos boloński i 1/2 szklanki wody, smaż około 3 minuty i dopiero wtedy dodaj makaron. Wszystko razem wymieszaj i przełoż do żaroodpornego naczynia.
Śmietanę wymieszaj z bulionem i zalej makaron, zapiekaj 30 minut. Posyp serem i piecz jeszcze 10 minut, by ser się zrumienił.

1 komentarz: